U bent hier

In de Kijker: Wim

Verhaal Wim Helsen

Wim Helsen volgt momenteel zijn tweede jaar “fietshersteller” bij LBC Volwassenenonderwijs, een cursus waar je fietsen leert afstellen en herstellen.

Voornamelijk uit praktische overwegingen, maar ook uit liefde voor de fiets en zijn medemens.

“Ik had zin om een cursus avondonderwijs te volgen en uiteindelijk ben ik bij “fietshersteller” terechtgekomen. Misschien wel een beetje uit praktische overwegingen. We zijn een gezin van vijf en iedereen hier thuis heeft een fiets. Als je met al die fietsen voor een klein of groot onderhoud naar de fietsenmaker moet… dan ben je veel geld kwijt (lacht)! Dus ik dacht: we gaan dat gewoon zelf proberen! We proberen milieubewust te leven, we hebben één auto maar die proberen we zo weinig mogelijk te gebruiken. Het ganse gezin verplaatst zich voornamelijk met de fiets.”

“Fietsen… dat betekent voor mij vrijheid! Ik fiets elke dag 16 kilometer naar mijn werk, door weer en wind. Ik kon via mijn werk voor één maand een elektrische fiets uittesten en ik moet toegeven dat zo een fiets je toch net dat extra duwtje geeft bij slechter weer. Momenteel gaan we tijdens de lessen wat dieper in op het hoofdstuk “elektrische fietsen” en ik overweeg om mijn huidige fiets misschien om te bouwen naar een elektrische. We leerden onlangs dat er pakketjes te koop zijn met verschillende aandrijvingen om je eigen fiets om te schakelen naar een elektrische fiets. Dat is mega interessant!”

“Tijdens onze lessen is er ook veel tijd voor praktijk, het is de bedoeling dat je telkens een fiets meeneemt waar nog wat werk aan is. Maar na een paar lessen waren de fietsen van mijn gezin pico bello in orde. Vermits ik met de fiets naar de avondschool ga, is het niet gemakkelijk om ook nog een andere fiets mee te nemen. Ik ben wat gaan snuisteren op het internet en ben zo terechtgekomen bij iemand die geëxperimenteerd had met een soort bakfiets als aanhangwagentje voor je fiets. Ik heb dan een basis fietskar gestript en het kader gebruikt. Zo ben ik aan het knutselen geslagen en heb ik een soort van fietskar gemaakt voor mijn eigen fiets. Nu kan ik met de fiets naar de lessen gaan en neem ik een kapotte fiets achterop mee. Het valt wel op als je mij ziet rijden nu, maar de reacties zijn altijd positief! Mijn buren weten me nu ook wel wonen (lacht), maar ik vind dat helemaal niet erg. Al ben ik momenteel nog niet van plan om een carrièreswitch te doen om fietsen te repareren (lacht).”

“Als tiener ben ik lang actief geweest bij de scouts van Antwerpen en ik was er ook scoutsleider. Goh, inderdaad, als ik er nu zo over nadenk… De liefde voor de fiets was eigenlijk toen wel al aanwezig. Ik ben altijd al een frequente fietser geweest, de fiets is voor mij naast een vervoersmiddel ook een fijne sportactiviteit. Toen ik leidinggaf, zijn we met een groep jongeren door Vlaanderen gefietst. Dat was een prachtige ervaring en dat “leidersgevoel” is er nooit uitgegaan. Momenteel ga ik in de zomer mee als begeleider tijdens een fietsvakantie voor jongeren met een handicap. Deze jongeren nemen hun eigen fiets mee en elk jaar krijgen we deelnemers wiens fiets wat mankementen heeft. Dankzij deze cursus bij LBC kan ik zelf véél meer aan de fietsen sleutelen onderweg: banden repareren, remmen afstellen, … Misschien ben ik daardoor wel een extra goede aanwinst voor het team (lacht).”  

Verhaal van Wim Helsen